30 AUGUST, ZIUA VICTORIEI LA AMBASADA TURCIEI

Share this
Miercuri, 31/08/2016
blanculescu.ro's photo.

 

   
blanculescu.ro's photo.
 
blanculescu.ro's photo.

 

 

 

La data de 30 August am participat la Receptia oferita de Ambasada Turciei in cinstea Zilei Victoriei.
Ziua de 30 august este considerată Sărbătoare Naţională în Turcia şi marchează Victoria de la Dumlupinar, ultima bătălie din Războiul de Independenţă al Turciei.
Este de fapt ultima luptă din războiul greco-turc din 1919-1922, încheiat prin semnarea armistiţiului de la Mudania. Printre generalii care au coordonat luptele s-a aflat şi Mustafa Kemal Ataturk, fondatorul statului modern turc.

Scurt istoric:

Războiul greco-turc din 1919 – 1922, numit și Războiul din Asia Mică sau „Campania greacă” a Războiului de Independență al Turciei sau Catastrofa din Asia Mică, a fost o serie de evenimente militare care a apărut în perioada de partiționare a Imperiului Otoman de după încheierea Primului Război Mondial (mai 1919 – octombrie 1922). La acest conflict au participat pe de-o parte Grecia și pe de alta Mișcarea Națională Turcă, cea care avea să fondeze Republica Turcia.
Grecii au declanșat conflictul deoarece premierul britanic David Lloyd George promisese Atenei importante câștiguri teritoriale în dauna Imperiului Otoman, în condițiile în care elenii ar fi participat la luptele primei conflagrații mondiale de partea Aliaților. La sfârșitul războiului greco-turc, grecii au fost nevoiți să cedeze toate câștigurile teritoriale, să revină la frontierele antebelice și să accepte schimburile de populație cu nou înființatRepublica Turcia, în conformitate cu prevederile Tratatului de pace de la Lausanne.
Eșecul campaniilor militare anti-turce (grecești, armenești și franceze) i-a forțat pe Aliați să abandoneze Tratatul de la Sèvres. În schimb, ei au negociat cu turcii noul Tratat de la Lausanne. Prin acest nou tratat, Aliații au recunoscut independența Republicii Turcia și suveranitatea acesteia asupra Traciei Răsăritene și Anatoliei.

Contraatacul turcilor (august 1922)
Turcii au lansat contraatacul cunoscut și ca „Buyuk Taarruz” (Marea Ofensivă) pe 26 august. În aceeași zi, principalele poziții defensive elene au fost cucerite, iar a doua zi a fost eliberat orașul Afyon. Armata elenă a fost învinsă definitiv în bătălia de la Dumlupınar pe 30 august. Jumate dintre soldații greci au fost luați prizonieri și o bună parte a echipamentelor militare au fost pierdute pe câmpul de luptă. Ziua de 30 august este sărbătorită ca „Ziua Victoriei” și a eliberării orașului Kütahya. În timpul Bătăliei de la Dumlupınar, turcii au reușit să-i captureze pe generalii greciTrikoupis și Dionis. Generalul Trikoupis avea să afle doar în prizonierat că fusese numit comandant al trupelor elene în locul generalului Hatzianestis. Pe 1 septembrie, Mustafa Kemal a emis ordinul său celebru: „Armată, obiectivul tău general este Mediterane, Înainte!”