Cautare - Harta Site - Contact
© Blanculescu - site creat la 22 Aug 2011
Pozitia analistului economic Ionel Blanculescu referitor la situatia Oltchim SA
Consorţiul format din Rominsolv, companie reprezentată de Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring nu a reuşit să atragă vreun cumpărător pentru activele viabile ale Oltchim până la expirarea termenului de depunere a ofertelor angajante, care a fost vineri 6 iunie.
Totodată, surse din cadrul Oltchim spun că societatea se află în continuare pe pierdere, contrazicând spusele premierului Victor Ponta, care a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că Oltchim nu mai are pierderi şi este eligibilă pentru creditare.
Este a doua tentativă de anul acesta a administratorilor judiciari de vânzare a Oltchim care se soldează cu un eşec în ciuda declaraţiilor din partea acestora şi a reprezentanţilor Ministerului Economică că există interes major pentru companie.
Până în momentul de faţă cinci investitori au plătit câte 20.000 de euro plus TVA pentru a cumpăra caietul de sarcini al Oltchim, însă informaţiile din caietul de sarcini şi modul cum a fost pregătită oferta nu au fost destul de atractive pentru a convinge măcar un investitor să depună ofertă angajantă pentru Oltchim.
„La expirarea termenului-limită, consorţiul de administratori judiciari a constatat că nu a fost depusă nicio ofertă angajantă pentru achiziţionarea acţiunilor deţinute de Oltchim SA la Oltchim SPV“, au anunţat administratorii judiciari printr-un comunicat. În luna decembrie a anului trecut Ministerul Economiei a înfiinţat o nouă firmă, denumită Oltchim SPV, care a preluat activele combinatului chimic, fără datorii.
Activele Oltchim SPV au fost evaluate la 305,24 milioane de euro, acesta fiind şi preţul de pornire din cadrul licitaţiei care trebuia să aibă loc la Oltchim, însă aceasta nu s-a ţinut până în prezent din lipsă de interes din partea potenţialilor cumpărători.
„Sunt multe motive care au dus la această lipsă de interes pentru Oltchim, însă culpa principală cred că este faptul că Oltchim nu mai are piaţă la această dată, iar reintrarea este foarte dificil de realizat dacă nu imposibil. Nu văd altă cauză pentru că voinţă pentru privatizarea Oltchim există şi din partea guvernului şi a Ministerului Economiei, din partea administratorilor judiciari şi a salariaţilor, dar lipseşte elementul decisiv, faptul că Oltchim nu mai este prezentă pe piaţă şi a fost înlocuită cu alţi furnizori de produse chimice“, spune Ionel Blănculescu, analist economic şi consilier al lui Victor Ponta.
El este de părere că Oltchim nu mai are viitor în forma actuală şi poate fi menţinută în viaţă doar cu ajutorul statului, iar o ultimă soluţie de salvare a Oltchim ar putea fi ca diferitele secţii din cadrul companiei pentru care există interes din partea investitorilor să fie vândute separat, iar Oltchim să fie transformată într-o platformă industrială care să atragă alte activităţi în locul celor care nu mai sunt viabile.
Ministrul economiei Constantin Niţă a afirmat marţi că Oltchim nu va fi închis şi dacă nu va exista un cumpărător până vineri 6 iunie, combinatul chimic va fi vândut altă dată. Între timp Oltchim acumulează pierderi din activitate, motiv pentru care combinatul riscă să-şi închidă şi puţinele secţii care mai funcţionează în prezent din lipsă de lichidităţi şi să lase pe drumuri cei circa 2.700 de salariaţi ai companiei.
„Nu cred că statul ar trebui să se implice prin preluarea Arpechim pentru că va prelua odată cu rafinăria şi obligaţiile de mediu de sute de milioane de euro care vor afecta bugetul de stat şi statul nu are certitudinea că va găsi un cumpărător. Această preluare este o utopie după părerea mea pentru că Oltchim are nevoie numai de 15% din producţia Arpechim“, mai spune Blănculescu.
Administratorii judiciari ai Oltchim au încercat şi în martie să vândă activele viabile ale Oltchim, dar niciun cumpărător nu s-a arătat interesat, iar încercările din trecut ale statului de privatizare a companiei au eşuat de asemenea.