"IONEL BLANCULESCU: ESTE O UTOPIE SA CREDEM SA CREDEM CA STATUL SI-AR INDEPLINI OBIECTIVELE DINTR-O STRATEGIE"

Share this
Joi, 02/06/2016

măreşte imaginea

* Guvernul şi-a prezentat contribuţia la Strategia de dezvoltare a României, în faţa lui Iohannis şi a lui Isărescu 
     * Pârvan, AOAR: "Fără o strategie energetică nu putem avea o strategie economică" 
     * Blănculescu: "Pentru că statul nu este credibil, avem o mare problemă în îndeplinirea oricărei strategii"
       Este o utopie să credem că statul şi-ar îndeplini obiectivele dintr-o strategie, este de părere consultantul economic, Ionel Blănculescu.
     Afirmaţia domniei sale vine în contextul în care, zilele trecute, a avut loc o întâlnire la nivel înalt, la Palatul Cotroceni, între şeful statului Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş şi Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, pe marginea Strategiei de dezvoltare a ţării.
     La discuţii a participat şi academicianul Ionel Valentin Vlad, peşedintele Academiei Române, iar întâlnirea a avut drept scop "prezentarea contribuţiei Guvernului în materie de politici şi reforme economice, pe termen scurt şi mediu, în contextul Strategiei de dezvoltare durabilă a României, care se elaborează în cadrul Academiei Române şi sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României", potrivit unui comunicat al Preşedinţiei.
     Reprezentanţii mediului de afaceri consideră, însă, că, în prezent, nu există o astfel de strategie.
     Ionel Blănculescu ne-a declarat: "Strategia înseamnă, prin definiţie, stabilirea unor obiective şi a modalităţilor prin care acestea vor fi duse la îndeplinire.
     Orice strategie de stat cuprinde obiective, iar în ceea ce priveşte obiectivele economice, statul poate stabili anumite direcţii, ce pot fi realizate doar de mediul economic, care este în majoritate privat. Nicio strategie nu poate fi realizată doar de stat, ci în colaborare cu mediul economic.
     Dacă luăm, însă, ca exemplu, domeniul energiei regenerabile, firmele private ar putea dezvolta noi proiecte, însă statul nu şi-a îndeplinit, în trecut, obligaţiile pe care şi le luase în faţa investitorilor, schimbând regulile în timpul jocului. Acum, companiile se gândesc dacă să mai facă sau nu investiţii.
     Este o utopie să ne gândim că statul şi-ar îndeplini, acum, obiectivele. Pentru că statul nu este credibil, avem o mare problemă în îndeplinirea oricărei strategii".
     Specialistul a remarcat faptul că ar trebui să existe o colaborare între Guvern şi Coaliţia pentru Dezvoltarea României, evidenţiind că nu mai există un dialog între aceste două părţi, care ar trebui să lucreze împreună la elaborarea unui proiect de ţară şi care ar trebui să colaboreze pentru îndeplinirea oricărei strategii.
     Şi Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), este de părere că Executivul nu mai colaborează cu reprezentanţii Coaliţiei, care, "în timpul Guvernului Ponta, se întâlneau lunar cu membrii Guvernului", potrivit reprezentantului AOAR. 
     Domnia sa subliniază că, fără o strategie energetică, nu putem avea o strategie economică.
     Cristian Pârvan ne-a precizat: "Deocamdată nu putem spune că avem o strategie. Într-o strategie, trebuie să luăm un punct strategic, un obiectiv principal în jurul căruia să fie planificate toate aspectele. Putem lua, de exemplu, turismul, şi să dezvoltăm în jurul lui infrastructura, logistica etc. Sau putem lua agricultura, ca motor de dezvoltare a PIB. Aici, însă, primul lucru ar fi să vedem ce facem cu cadastrul - câţi bani sunt necesari, de ce forţă avem nevoie, când va fi terminată procedura -, altfel nu se poate investi în acest sector.
     După aceea, trebuie să avem în vedere irigaţiile, care au un potenţial imens, şi refacerea capacităţii de sere. Nu în ultimul rând, trebuie să ne asigurăm că avem valoare adăugată mare din agricultură".
     Conform comunicatului citat, obiectivul principal al strategiei de dezvoltare este definirea unei viziuni şi a anumitor direcţii de acţiune în privinţa domeniilor care pot susţine dezvoltarea sustenabilă a României, precum creşterea competitivităţii economice, stimularea productivităţii (agricultura, industria şi sectoarele creative), a capitalului (investiţiile şi exporturile, fondurile europene, piaţa de capital) şi alte elemente care creează condiţii propice dezvoltării capitalului românesc şi a economiei, cu impact pozitiv asupra forţei de muncă şi a calităţii vieţii (educaţia, sănătatea, infrastructura şi debirocratizarea administraţiei publice).
     Documentul transmis de Preşedinţie mai arată că, în cadrul discuţiilor, s-a convenit ca proiectul propus de Guvern să fie supus dezbaterii, pe agenda Academiei Române. Prin implicarea institutelor economice şi a cercetătorilor de specialitate în analiza şi dezbaterea proiectului de Strategie, Academia Română va avea rolul de facilitator. 

http://www.bursa.ro/ionel-blanculescu-este-o-utopie-sa-credem-ca-statul-...