"IONEL BLANCULESCU LA PROFIT LIVE: ROMANII POT CONCURA DOAR CA JUCATORI DE RANG DOI IN ZONA GOLFULUI, ALTE PIETE OFERA SANSE MAI MARI"- PROFIT.RO

Share this
Miercuri, 01/06/2016

VIDEO Ionel Blănculescu la Profit LIVE: Românii pot concura doar ca jucători de rang doi în zona Golfului, alte piețe oferă șanse mai mari

Companiile românești care vor să pătrundă pe piețe externe au șans mici de a concura direct cu cu mari jucători în țări din zona Golfului. Sunt, însă, state asiatice importante în care pot obține contracte importante, a arătat Ionel Blănculescu, Senior adviser Europa de Sud-Est al companiei de consultanță Global Resources Partnership, la emisiunea Profit LIVE.

“Zona Golfului este foarte elitistă , se poate pătrunde acolo doar ca subcontrator. 80% din capitalul pătruns acolo e american. Să speri că poți concura cu foarte mari companii din SUA nu e realist, dar companiile românești pot intra ca subcontractor. În servicii de engineering, spre exemplu, există cerere”, spune Blănculescu.

În astfel de zone, arată acesta, românii pot concura doar ca jucători de rang doi, subcontractori ai marilor companii occidentale, fiind, de altfel, și o zonă nefiscalizată în care te poți impune greu cu produse purtătoare de fiscalitate mare. Potrivit afirmațiilor sale, există o instituție din România care se bucură de mare prestigiu în regiune: “Institutul de Petrol și Gaze de la Ploiești e considerat în zona Golfului ca un Harvard al pregătirii în materie”.

Nici Singapore, care este un centru financiar, asemeni Londrei, și către care se transferă acum numeroase investiții în condițiile în care Elveția și Luxemburg iau măsuri împotriva secretului bancar, nu poate fi un pol major de interes pentru companiile românești. “Pe zona de investiții cu contracte care ne interesează pe noi sunt importante piețe asiatice precum Azerbaidjanul, Kazahstanul sau China. Chiar zilele următoare va fi o delegație importantă din China, iar cu Kazahstan s-au semnat deja contracte importante, acolo se construiește și o mare autostradă”, arată consultantul de business.

De ce nu ajungem, totuși, să concretizăm mari proiecte cu fondurile chineze? “Din nefericire, există o diferență mare de cultură organizațională între Europa și China. În principal, China are o anumită condiție, ca statul să se implice și să garanteze, dar statul român nu poate garanta deoarece aparține UE. Ca urmare, nici companii chineze nu pot veni să investească, deci ne aflăm într-un cerc vicios. Chinezii vor veni să investească doar când statul va spune, spre exemplu, da, noi oferim garanție de stat că dacă autostrada nu va produce de 10 milioane de euro pe an venim noi și acoperim diferența”, spune Blănculescu. În opinia sa, românii trebuie să înțeleagă că orice investitor vine să obțină profit, iar investițiile nu pică din cer ci trebuie construite. Cele mai importante domenii de la care ar trebui să așteptăm dezvoltare economică în viitor sunt, în aprecierea lui Blănculescu, energia, tehnologia IT și industria auto.

http://www.profit.ro/live/video-ionel-blanculescu-la-profit-live-romanii...