MILIARDELE OTRAVITE !

Share this
Marti, 23/08/2011

Incep sa apara primele informatii oficiale de la FED, Banca Centrala a SUA, potrivita carora bancile si companiile din aceasta parte a lumii, care a generat cea mai crunta criza economica cu care s-a confruntat omenirea in ultima suta de ani, ar fi primit 1200 miliarde de USD, pentru a se, asa zis, salva, mai corect pentru a acoperi gaurile negre produse de creatorii si profitorii crizei.Aceasta cifra a fost secreta pana in prezent, nu din considerente financiare, ci pentru a nu enerva si oripila si mai mult decat a facut-o criza, populatia americana. Pentru a va inchipui amploarea acestei injectii de bani publici, trebuie spus ca valoarea lor este de 25 de ori mai mare decat valoarea creditelor de urgenta acordate de FED la 12 septembrie 2001, la o zi dupa atentatele teroriste de la World Trade Center New York si de la Pentagon si de aproape trei ori mai mare decat deficitul bugetar federal al SUA din anul 2008.
Sa incercam insa sa ne detasam de marimea sprijinului financiar, pentru a putea sa ne mentinem mintea clara si sa intelegem de fapt la ce a condus acea decizie cinica, din toamna anului 2008, de a apela la fonduri publice.
Momentul declansarii crizei financiare nu putea fi oprit sau amanat, este cert, se crease deja masa critica a cumulului de lacomie, egoism, agresivitate, cinism,toate financiare, care guvernasera SUA pana la acel moment, cel putin din anul 1981, momentul initierii dereglementarii si liberalizarii salbatice a pietelor financiare americane, care a culminat in perioada 2001-2007.
Insa, modul de gestionare a respectivei crize ar fi putut sa fie cu totul altfel, evitand aruncarea in neant si haos a economiei globale, care si astazi, dupa aproape doi ani si jumatate, se afla intr-o stare de fundamentala recesiune.
SUA au ales calea recompensarii creatorilor crizei, vedem astazi cu ce sume exorbitante, in loc sa-i aduca in fata justitiei americane si sa recupereze de la acestia pierderile suferite.Motivul este lesne de inteles:cei care au generat criza sunt si cei care conduc destinele SUA, asa ca orice comentariu este de prisos.
Ceea ce este si mai rau este faptul ca nu s-au limitat la spatiul financiar si fiscal al SUA, ci au contagiat si UE, cu care aveau legaturi multiple la vedere si ascunse. Modul de solutionare a crizei a fost exportat si impus in UE, chiar daca a existat un oficial, in persoana fostului prim ministru al Marii Britanii, care initial s-a opus, sesizand ce se ascunde in spatele respectivului program.
Astazi, cu totii suportam consecintele acestei complicitati, intre administratia americana/congres, observati ca le scriu nu cu majuscule, intelegeti de ce, si vinovatii crizei, cum li se mai spune aristocratii de pe Wall Street, as adauga eu, baronii mizerabili de pe Wall Street, pentru a intelege cititorul roman mai bine sensul celor expuse.
Iar Romania sufera de pe urma acestei crize chiar nemeritat, asa cum a facut-o de atat de multe ori in istoria ei economica, prea zbuciumata.
PS Frecventa evenimentelor de pe piata financiara din SUA ma fac sa intervin asupra acestui articol, la nici macar 30 de minute de la publicare. Ceea ce era de demonstrat, s-a demonstrat, pentru a nu stiu cata oara! Directorul Standard & Poor's A FOST SCHIMBAT! De ce? Desigur, pentru ca a deranjat, prin scaderea ratingului SUA, de la AAA la AA+, cu perspective negative, exact pe protectorii baronilor locali de pe Wall Street. Ce urmeaza? In primul rand, linistirea furiei cetateanului american la acest tip de manevre si apoi, cu siguranta, reamorsarea sistemului la banul public american, prin formule si inginerii financiare, din ce in ce mai sofisticate si greu de identificat.